Sunday, February 11, 2007

Hain Teny + MadRed + DJ Rahmanee
Akademija, 9. februar


Kakav divan dan! Proleće!
Veče počinje u 20:00 u Bloku 45...
Rakija, pivo i ostali darovi prirode...
Soundtrack: Vibronics, Squarepusher, Bunny Wailer, i na kraju, pred polazak na Akademiju, Lee Perry i album "Super Ape" iz 1976. godine...




Postoji dub i postoji Perry-jeva muzika!


Na Akademiji bira i miksuje Špira (Hain Teny)... Odličan izbor muzike, svaka pesma pojedinačno je "klasična", ali... kao da pokušava da pokrene publiku, kao da ga mali broj posetilaca zbunjuje i ne zna na koju stranu da krene... u osnovi, slušamo hip-hop, u različitim pojavnim oblicima, u spojevima sa brojnim drugim žanrovima... Prečeste promene, bez glavnog toka ili priče...

Specijalni gosti su MadRed, MC-dvojac iz Novog Sada, koji bi itekako pokrenuo sve ljubitelje dancehall-a! Odlični glasovi, vrlo britak i tvrd elektronski zvuk, sa dosta zaobljenih melodijskih fragmenata:



Njihova hip-hop/reggae/jungle improvizacija traje vrlo kratko, svega 4-5 pesama, tako da nismo mogli da izgradimo kompletan i jasan utisak. Grubo rečeno, vrlo su dobri, a sebe doživljavaju i ovako:



Njihov sajt nalazi se na adresi:
a među njihovim myspace-prijateljima ugledah i jedno dobro poznato ime - Boylah:



A onda izlaze na binu Hain Teny (prevod: mudre reči/mudrolije):


Svoju muziku opisuju rečima:

"Sam prevod značenja imena i tekstovi trojice MC-jeva, sigurno ne mogu da predstave sve ono čime se Hain Teny kao hip—hop sastav bavi, tačnije kako to zvuči. Jer za "mudre reči", postoji određena muzička forma koja je najprepoznatljiviji element HT-a. U tome ogroman uticaj ima muzika koju slušaju; naravno sve počinje od hip—hopa, preko najsrodnijih pravaca funk-a i jazz-a, pa sve do elektronike i raznih podvrsta muzike slomljenih ritmova. U fuziji svega pomenutog zajedno stvaraju prepoznatljiv zvuk koji opet na kraju nazivaju "hip—hop"."

Teško je preciznije opisati njihovu muziku, i biti jasniji od opisa koji su sami sastavili: zaista su vrlo eklektični i nepredvidivi, a ipak samo svoji, originalni, vrlo vešti u spajanju različitih žanrova i raspoloženja. MC-ijevi savršeno prate jedni druge, ritmika njihovih rima je u vrlo preciznom i kompleksnom (sinkopiranom) odnosu sa matricama, a tu je i gitara koja nas snažnim rifovima odvodi do hard-rock-a i hc-a iznenada, pomalo šokantno, ali vrlo ubedljivo i, samim tim, logično. Njihovom opisu sam, dakle, dodao već dve komponente koje oni sami nisu naveli, a moram da dodam ovom korpusu žanrova i reggae, koji je vrlo, vrlo zastupljen! Formula njihove muzike postaje sve kompleksnija i kompleksnija... Materijal za pažljivo proučavanje!

Vrhunac nastupa, barem za mene, bila je izvedba pesme "Rub istine i laži". Odavno u domaćem hip-hop-u nisam čuo stvar sa tako jakim i upečatljivim ritmom, sa tolikim potencijalom da bude hit... I subverzivno, i prijemčivo!



Nadovezuje se DJ Rahmanee... Odličan d'n'b:


Posle vrlo zanimljive večeri, sledi povratak u blokove...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home