Monday, February 19, 2007

KDC meets JOZZEF & THE CHILDREN meets MIŠA
Akademija, Mali klub, petak, 16. februar


Da bi napisao nešto o događaju koji je na mene ostavio snažan utisak moram da izaberem pravi “soundtrack”. Iz zvučnika se čuje... CAN. Zašto baš oni? Pa, zbog njihove eklektičnosti, zbog njihove neverovatne moći transformacije, koja nikad nije izveštačena i promišljena, već uvek spontana i nepretenciozna. Koliko god da su mračni ili hermetični ili nerazumljivi, CAN su uvek pozitivni, jer zadovoljavaju svoju i našu potrebu za igrom.

Igra je ključna reč i kada su u pitanju Jelena KDC, Jozzef & The Children i Miša (Black Ark Crew, Midnight Ravers). Nema potrebe da se trudim da žanrovski definišem muziku koju smo slušali u Malom klubu Akademije, jer je takav trud unapred osuđen na propast. Možda bi bilo najbolje reći da je u pitanju underground zvuk, nešto što ne može da se smesti "u fioku" ili upakuje u "ambalažu" namenjenu "ciljnoj grupi". Slično kao muzike grupe CAN, sa kojom Jelenin muzički izbor, kompozicije Jozzef-a i Mišine vokalne improvizacije nemaju (direktne) veze.


Jelena KDC je veče započela oštro, odlučno, tvrdo, sa pankerskim stavom. Ne, nije "vrtela" punk i hc, već jedan novi zvuk koji ruši sve žanrovske barijere. Bas koji je utemeljen u dub-u, bubanj koji je neobična nadgradnja hip-hop-a, gitare koje se oslanjaju na hc... Muzika koja provocira, koja ima stav, poruku, iz koje isijava bes, nepristajanje, bunt koji je preko potreban kao protivteža... PROPAGANDI koja ima za cilj uništenje potrebe za igrom, jedne od primarnih ljudskih potreba. Napad na centralni nervni sistem i pobuđivanje sinapsi izvršavaju Lobe Radiant Dub System, Lab, JMPZ, EZ3kiel, GG Project...


A zatim, Jozzef & The Children…Tri puta sam ih slušao i neverovatno je koliko su svaki put zvučali drugačije! Mnogo drugačije! Ne postoji žanr elektronske muzike koji oni nisu propustili kroz svoj "filter", u nameri da razbiju i prevaziđu "konfekcijsku" proizvodnju ritmova koja je danas toliko prisutna, nametljiva, i koja toliko smrdi na tržište, marketing i manipulaciju. Njihova muzika koja, grubo rečeno, uvek ima predznak ‘electro’, dovoljno je široka da primi i house i breakbeat i d'n'b i detroit techno i hip-hop i funk, i uvek izmiče žanrovskim definicijama i zadržava jedan autentičan, samo njima svojstven zvuk. Ovog puta oni su se poigravali i reggae ritmovima, hladnokrvno i bezobrazno, kao da im je pravo na igru rođenjem zagarantovano. I jeste. Njima to pripada, jer oni to umeju.


I kao da sve to nije bilo dovoljno za jedan petak u klubu, na sceni je i bio Miša, poznat širem auditorijumu kao vokal benda Black Ark Crew i član dvojca Midnight Ravers. Njegov glas, koji je povremeno podsećao na religiozno pojanje, a zatim na jamajčanski toasting, pa onda ni na šta poznato i već viđeno, nenametljiv, ali jako intrigantan, savršeno se uklapao u electro-okruženje. Na kraju ovog vrlo uspešnog eksperimenta, čuli smo fenomenalnu verziju pesme "Jah No Dead", koju nam je u originalu podario jedan od najvećih reggae-muzičara, Burning Spear.

Iza njih ostalo je mnogo dobre energije i neobičnih ideja, koje je vešto razvijala Jelena KDC, nastavljajući da istražuje različite pravce u kojima se danas kreće dub.

Linkovi:

KDC:
http://www.kreativni-dub-centar.blogspot.com/

JOZZEF & THE CHILDREN:
http://www.myspace.com/jozzefandthechildren

BLACK ARK CREW:
http://www.myspace.com/blackarkcrew
http://www.blackarkcrew.com/

MIDNIGHT RAVERS:
http://reggae.co.yu/domaca-scena/midnight-ravers

1 Comments:

At 4/2/10 01:42, Anonymous Anonymous said...

Genial fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.

 

Post a Comment

<< Home